Artikkeli Mestari Morya

      Kommentit pois päältä artikkelissa Artikkeli Mestari Morya


Mestari Morya

Mestari Morya (Maurya tai El Morya) on Mahatma,[1] Suuren Valkoisen Veljeskunnan Opettaja, joka tuli maailmalle tunnetuksi Teosofisen Seuran perustamisen myötä 1800-luvulla. Helena Blavatsky ilmoitti Veljeskunnan olemassaolosta 1880-luvulla. Mestarit Morya, Kuthumi ja Djwal Kul auttoivat Teosofisen Seuran perustamisessa. 1920-1950 tienoilla Mestari Morya teki yhteistyötä Helena ja Nicholas Roerichin kanssa. Tämän yhteistyön ansiosta maailmaan tuli Agni-joogan eli elävän etiikan opetus, joka annettiin valmistamaan ihmiskunnan tietoisuutta uuteen kehitysvaiheeseen, maailmaan tulevien tulienergioiden hyväksymiseen. 1960-luvulla Mark ja Elizabeth Clare Prophet kirjoittivat paljon Mestari Moryasta. Amerikkalaisten Sanansaattajien kautta tuli monia viestejä Opettaja Moryalta ja muilta Mestareilta. 2000-luvun alussa Mestarit jatkoivat työtään Venäjällä asuvan Lähettilään, Tatjana Mickushinan, kautta. 2000-luvun alussa Mestari Morya työskentelee edelleen aktiivisesti henkisellä tasolla auttaakseen maailman ihmiskuntaa. Näin Helena Blavatsky kertoi meille Mauryojen dynastiasta: ”Maurya (sanskritiksi) – yksi Magadhan buddhalaisista kuninkaallisista dynastioista, johon Chandragupta ja hänen pojanpoikansa Ashoka kuuluivat. Se on myös Radjput-heimon nimi.”[2].

”Chandragupta oli Maurya-dynastian ensimmäinen buddhalainen hallitsija. Ashoka oli buddhalaisuuden ahkerin kannattaja; hän piti palatsissaan 60-70 tuhatta munkkia ja pappia; hän pystytti 84 tuhatta stupaa eri puolille Intiaa ja lähetti lähetystöjä ympäri maailmaa. Hänen julistamiensa erilaisten säädöksien tekstit sisältävät jaloimpia eettisiä ajatuksia, erityisesti niin sanotulle ”Ashokan pylväälle” kirjoitetut Allahabadin asetukset. Nämä tekstit ovat yleviä ja runollisia; niissä ilmaistaan kiintymystä eläimiin ja ihmisiin sekä ihannoitu näkemys hallitsijan tehtävästä kansansa suhteen. Tätä näkemystä voitaisiin menestyksekkäästi seurata meidän päivinämme.”[3] ”Buddhalaisessa Mahavanshassa Chandaguttia – Ashokan isoisän Chandraguptan isoisää – kutsutaan Maurya-dynastian prinssiksi, jota hän epäilemättä oli, tai tarkemmin sanottuna, jota he olivat, sillä Chandraguptoja oli useita. Tämä dynastia, kuten samassa kirjassa todetaan, sai alkunsa joistakin Shakya-sukuun kuuluvista Kshatriyoista (sotureista), jotka olivat läheisessä sukulaisuussuhteessa Gautama Buddhaan ja jotka Himavatin (Himalajan) kautta kuljettuaan löysivät kiehtovan maan, joka oli hyvin kasteltu ja joka sijaitsi keskellä upeiden Bodhi- ja muiden puiden metsää. Sinne he perustivat kaupungin, jota sen Mestarit kutsuivat Shakya Maurya-Nagar´iksi.”[4].

Tiedetään, että viimeisessä maallisessa inkarnaatiossaan Morya syntyi Radjput-prinssinä intialaiseen sotureiden ja hallitsijoiden joukkoon, jota kunnioitettiin rohkeutensa ja arvokkuutensa vuoksi. Hänen syntymäaikaansa ei tunneta tarkasti. Hänen nimensä oli Ranbir Singh. Vuonna 1858, isänsä kuoleman jälkeen, Ranbirista tuli Kashmirin maharadza. Historioitsijat arvostavat Ranbiria siitä, että hän yhdisti Nagar- ja Hunsa-valtiot ja loi inhimilliset ja oikeudenmukaiset siviili- ja rangaistuslait. Ranbir oli hyvin suosittu maanmiestensä keskuudessa. Hän kuoli vuonna 1885. kuvauksen mukaan hän oli noin kaksimetrinen ja sotilaallisen näköinen. Hän puhui lakonisesti, ikään kuin hän olisi tottunut noudattamaan ohjeita tarkasti. Hänellä oli yleensä valkoiset vaatteet ja turbaani. Hän antoi vaikutelman noin 35-vuotiaasta, parhaassa iässä olevasta henkilöstä; Helena Blavatskyn mukaan kuitenkin, kun hän näki Mestarin Lontoon Hyde Parkissa vuonna 1851, tämä näytti täsmälleen samalta kuin hän oli näyttänyt hänen lapsuudessaan (Mahatma Morya oli tullut hänen luokseen hänen unissa Blavatskyn lapsuudesta lähtien).

Tuon ensimmäisen tapaamisen aikana Lontoossa Mestari kertoi H. Blavatskylle, että hän ”tarvitsee häntä eräässä tulevassa tehtävässään” ja että ”hänen on vietettävä kolme vuotta Tiibetissä valmistautuakseen tähän tärkeään tehtävään.”[5] Kaksikymmentäseitsemän vuotta myöhemmin Blavatsky matkusti Intiaan ja Tiibetiin, jossa hän tapasi Mestarin uudelleen. Mestari Moryan elämä on merkittävää hänen hartaan työnsä vuoksi, jossa hän yhdisti idän muinaiset totuudet lännen perinteisiin. Tämä tehtävä toteutui pääasiassa New Yorkissa vuonna 1875 perustetun teologisen seuran (Theological Society) ja sen kautta annettujen jatko-opetusten kautta. Nämä opetukset saatiin osittain yksityisten kirjeiden kautta, jotka lähetettiin kouralliselle ”Mahatma Gimavatin” opetuslapsia. Myöhemmin, vuonna 1923, kirjeet kerättiin ja julkaistiin nimellä The Mahatma Letters. H.I. Roerich käänsi tietyt luvut venäjän kielelle ja julkaisi ne Riigassa vuonna 1925 nimellä The Cup of the East. Mahatman kirjeet julkaistiin kokonaisuudessaan Venäjällä vuonna 1993. Kirjeiden alkuperäiskappaleita säilytetään British Museumissa Lontoossa. Helena Blavatsky totesi, että Mahatma Moryan, Kut Humin ja muiden Mestareiden ansiosta hänen pääkirjansa Isis Unveiled (Paljastettu Isis) ja The Secret Doctrine (Salainen oppi), joissa väitetään ja kerrottiin  kaikkien maailman filosofisten järjestelmien ja uskontojen yhteistä alkuperästä.

Kirjassaan ”Kirjeitä Hindustanin luolista ja viidakoista” Helena Blavatsky kuvailee matkojaan ympäri Intiaa Mestarinsa kanssa, jota hän kutsuu Gulab Lall Singhiksi: ”… poikkeuksellisen pitkä Rajput, itsenäinen Thakur[6] Rajasthanin maakunnasta; hänet tunnettiin nimellä Gulab Lall Singh, mutta kaikki kutsuivat häntä vain Gulab Singhiksi. …Tästä henkilöstä liikkui erilaisia huhuja. Jotkut niistä olivat, että hän kuului rajajoogien lahkoon, joka oli perehdytetty salatieteiden, alkemian ja muiden Intian salattujen tieteiden salaisuuksiin. Hän oli rikas ja itsenäinen mies; kukaan ei uskaltanut edes epäillä häntä valehtelusta, varsinkin kun hän, vaikka hän oli ollut mukana näissä tieteissä, piti tietonsa huolellisesti omana tietonaan eikä koskaan jakanut niitä kenellekään muulle kuin läheisimmille ystävilleen.” Thakurien sukulinja lähtee Suryasta (auringosta), minkä vuoksi heitä kutsutaan Suryavaneiksi, auringon jälkeläisiksi, jotka eivät koskaan antaudu kenellekään ylpeydestään. Oli olemassa sanonta – ’maallinen lika ei voi tarttua auringon säteisiin, aka Rajputteihin.’”[7] Tuodaan esiin lisää esimerkkejä kirjasta ”Kirjeitä Hindustanin luolista ja viidakoista”, jotka kertovat lisää Mestarin ainutlaatuisista kyvyistä.

”Hän asettui lootusasentoon yhdelle penkistä, joka oli jyrkänteeseen hakattu aivan verannan reunalla, ja istui liikkumatta, syleili polviaan käsillään ja suunnasi katseensa hopeiseen kaukaisuuteen. Rajput istui niin lähellä reunaa, että pienikin liike olisi heittänyt hänet jalkojensa juurella olevaan kuiluun. Mutta hän ei liikkunut sen enempää kuin häntä vastapäätä seisova graniittinen jumalatar Bhavani… Vain ajoittain hupenevien nuotiotulien kipinöivät liekit valaisivat hänen tummia pronssisia kasvojaan lämpimällä kiiltoaan, jonka ansiosta toisinaan saattoi nähdä hänen sfinksiä muistuttavien kasvojensa liikkumattomat piirteet sekä palavat hiilet, jotka olivat hänen liikkumattomat silmänsä.   Mitä se on? Nukkuuko hän vai pysyykö hän vain liikkumattomana? Hän on liikkumaton, kuten liikkumaton vihkiytynyt Raja-yogi, josta hän puhui aamulla… Ei sihisevä ääni, ei kovaääninen kellonlyönti eikä minun nopeat liikkeeni… eivät häirinneet Gulab Singhaa, joka leijui edelleen kuilun yllä kuten ennenkin… Aamua edeltävän raikkaan ja melko voimakkaan tuulen puuska kahisutti lehtiä kerralla, ja pian kaikki ympärillämme olevasta kuilusta ulkonevat puun latvat alkoivat sahata puolelta toiselle. Kaikki huomioni keskittyi edessäni istuvaan kolmen Rajputin ryhmään – kahteen haarniskankantajaan ja heidän isäntäänsä. Sillä hetkellä en tiennyt, miksi huomioni kiinnittyi erityisesti verannan puolella istuvien palvelijoiden virtaaviin pitkiin hiuksiin, jotka olivat paremmin suojassa tuulelta kuin heidän isäntänsä. Vilkaisu hänen suuntaansa näytti saavan veren hyytymään suonissani – tuuli heilutti pylvääseen vahvasti kiinnitettyä musliinihuntua edestakaisin; isännän pitkät hiukset kuitenkin kulkivat hänen olkapäilleen liikkumattomina, ikään kuin niihin liimattuna; hiuskaan ei heilahtanut; musliinin poimuissa, joihin hänet oli kääritty, ei ollut pienintäkään liikettä; patsas ei voisi näyttää liikkumattomammalta… ”

Samassa hetkessä laiturille ilmestyi kissan siluetti. Tiikeri karjui kauhistuttavasti, mikä sai kaikki matkustajat huolestumaan. Syntyi suuri kuohunta. Miesten hankkiessa kiväärejä tiikeri katosi laiturilta, sen ruumis vieri kuiluun. Kuten myöhemmin selvisi, Gulab Singh kukisti valtavan villikissan vain yhdellä sanalla.” Toisessa luvussa Blavatsky muistelee, kuinka hän, kahden muun kanssamatkailijan kanssa, lähti tutkimaan luolia, jotka olivat monta kilometriä ylöspäin vuoren syvyyteen ulottuva kammioiden ketju. Eräässä luolassa hän pyörtyi ilmanpuutteen vuoksi ja oli vaarassa kuolla. Yhtäkkiä yhdestä ylemmästä luolasta, jonne matkalaiset eivät olleet vielä päässeet, ilmestyi Mestari, vaikka hänen piti olla tuolloin toisessa maakunnassa. ” Gulab Singh tuli ulos ylemmästä luolasta soihtu kädessään ja hyppäsi alempaan kammioon ja huusi heille, että he ”ojentaisivat” hänelle ”guabin” (sisaren)… Siirtäen puolikuolleen taakan kädestä käteen he seurasivat kiireesti thakuria; mutta Gulab Singh onnistui sanojensa mukaan aina ilman heidän apuaan, huolimatta kaikista vaikeuksista, joita ”matkatavara” aiheutti (Helena Blavatsky oli varsin lihava nainen – kirjailija huomauttaa). Kun he ryömivät läpi ylemmän kammion, hän oli jo seuraavassa alemmassa, laskeutui seuraavaan selliin, he näkivät vain hänen valkoisen lentävän chadorinsa katoavan seuraavaan uloskäytävään. Pedanttiuteen asti perusteellinen, tutkimuksissaan tarkka eversti ei voinut ymmärtää, miten thakur saattoi kantaa lähes hengästyneen ruumiin käytävästä toiseen! … ”Se, miten minut kannettiin viiden kapean käytävän läpi, jää minulle ikuiseksi salaisuudeksi…”. Huomatkaamme myös, että kaikki Blavatskyn seuralaiset tulivat luolista ulos kasvot ja vaatteet lian ja veren peitossa monista naarmuista; Thakurin vaatteet olivat kuitenkin edelleen lumivalkoiset.

Kun matkustajat olivat vierailulla Gulab Singhin talossa, eräs eversti löysi sieltä kuvan, johon oli kaiverrettu Rajputin suurlähettiläiden tapaaminen. Kuva oli signeerattu: ”Piirtänyt Ahmed-Din vuonna 1177” (tai juutalaisen ajanlaskun mukaan vuosi 1765 – kirjoittajan huomautus). Pergamentilla ”…Siellä oli kuva takur Gulab Singhistä, joka seisoi padishan valtaistuimen vieressä 70 tai 80 kuninkaallisten muslimien ja brahmanien hahmon välissä!… jättiläiskorkea hahmo ylitti pää ja hartiat muiden hahmojen yläpuolella, se oli kuvan ainoa hahmo, joka oli täysin vapaa kaikkien muiden hovin aatelisten menevästä poseerauksesta… sen henkilön hahmo, josta me kaikki heti tunnistimme Gulab Singhin, nousi korkealle väkijoukon yläpuolelle, silitti silmää ylpeällä asennollaan. Jopa poseeraus oli hänen, hänelle ominainen ainoa poseeraus: hän seisoi kädet ristissä rinnassaan ja katseli rauhallisesti kaukaa yli hovin aatelisten pään. Vain hänen asunsa oli erilainen… Pitkät, aaltoilevat hiukset, parta, kasvot eivät jättäneet epäilystäkään siitä, että se oli hän, meidän salainen, selittämätön suosikkimme…” Näytti siltä, että 114 vuotta sitten Gulab Singh näytti samalta kuin silloin, kun hän oli saattanut Blavatskyn ja hänen seuralaisensa Intiaan.

Myönnyttyään Everstin sinnikkäisiin pyyntöihin Gulab Singh tunnusti matkan päätteeksi: ”- Olen todellakin vihitty siihen, mitä te kutsutte gupta-vidjaksi – salaiseksi tieteeksi… Olen brahmacharya…[8]Mikä on ’salainen tiede’?”. – Thakur jatkoi. ”- Minulle tämä tiede, kuten kaikille, jotka omistavat elämänsä sille, sisältää avaimen kaikkiin luonnon salaisuuksiin sekä näkyvään ja näkymättömään maailmaan. Mutta tämä avain maksaa enemmän kuin luulette. Gupta-vidja on kaksiteräinen ase, johon ei voi koskea uhraamatta omaa henkeään tai mieltään (mikä on vielä pahempaa), sillä se voittaa ja tappaa kaikki, jotka eivät onnistu sitä voittamaan.” 

Ranbir Singh on Mestari Moryan viimeinen maanpäällinen inkarnaatio. eri lähteissä Mestari Moryan viimeisestä inkarnaatiosta annetaan eri nimiä. Helena Roerich kutsui Mestaria tässä inkarnaatiossaan ”raja Chernoyaksi”.  Helena Ivanovna, Zinaida Fosdick, Roerichien läheisin yhteistyökumppani Yhdysvalloissa, kirjoittaa päiväkirjassaan: ”…Akbar inkarnoitui raja Tšernojan nimellä; hänen astraaliruumiiseensa oli tullut vahinkoja, koska hän oli aina julkisesti, oikeustapahtumissa. Hän oli aina saanut tökkäyksiä ja vammoja joka puolelta. Oli välttämätöntä tulla Veljeskuntaan terveessä fyysisessä kehossa, siksi tämä inkarnaatio on tarpeen.”[9] Mestari Moryan maallisia inkarnaatioita on lukuisia. Ne mainitaan eri lähteissä: Helena Blavatskyn teoksissa, Helena Roerichin kirjoissa ja kirjeissä, Mark ja Elizabeth Prophetin kirjoissa jne. tässä yhteydessä esittelemme Mestari Moryan kaikista  tunnetuimmat inkarnaatiot.


Aabraham (noin 2000 eKr.)

Hän oli juutalainen patriarkka ja kahdentoista israelilaisheimon perustaja. Juutalaiset, kristityt ja muslimit pitävät häntä ensimmäisenä, joka palvoi todellista Jumalaa. Aabraham ja hänen perheensä mainitaan ensimmäisen kerran Raamatussa Urin asukkaina, joka oli sumerilaisen sivilisaation vauras kulttuurinen, poliittinen ja taloudellinen keskus.Kirjailija Zecharia Sitchinin mukaan Aabraham syntyi vuonna 2123 eKr. Hän oli sumerilainen aristokraatti, joka oli lähtöisin kreikkalaisesta perheestä, joka oli verisukulaisuussuhteessa kuningashuoneeseen. Suku oli ollut rikas, sillä oli lukuisia maaorjia ja oma armeija.

Ensimmäisen Mooseksen kirjan mukaan Aabraham oli vaikutusvaltainen hallitsija, joka liittoutui muiden hallitsijoiden kanssa, solmi sotilasliittoja ja hallinnoi maaomaisuutta. Hän rakasti rauhaa, mutta oli hyvä sotatieteissä ja antelias voittajana. Hän oli oikeudenmukaisuuden, puhtauden ja vieraanvaraisuuden ruumiillistuma. Hänet kuvataan myös profeettana ja esirukoilijana Jumalan edessä. Tärkeintä on kuitenkin se, että Aabraham on prototyyppi miehestä, joka pitää kiinni uskostaan Jumalan toistuvaan profetiaan, jonka mukaan hänestä on tultava ”monien kansojen isä”, vaikka ulkoiset olosuhteet viittaavat päinvastaiseen. 1. Mooseksen kirjan mukaan Aabraham lähti isänsä ja perheensä kanssa Urista ja asettui asumaan kuuden kilometrin päähän sen ulkopuolelle Harraniin – suureen kauppakeskukseen Mesopotamian koillisosassa nykyisen Syyrian alueella. Vaikka Raamatussa ei mainita mitään Aabrahamin elämän alkuvaiheesta, legendat kertovat, että hän osallistui sotaretkiin ja pyrki levittämään monoteismiä. Kerrotaan, että hän murskasi isänsä Farran epäjumalia, joka, kuten Joosuan kirjassa (24:2) sanotaan, palvoi ”muita jumalia.” Raamatussa sanotaan, että kun Aabraham täytti seitsemänkymmentäviisi vuotta ja hänen isänsä kuoli, Jumala kehotti häntä luopumaan kaikesta – perheestään, isänsä kodista, Mesopotamian kulttuurista ja kulteista – ja lähtemään matkalle valitsemaansa maahan. Jumala lupasi Aabrahamille: ”Minä tuotan sinusta suuren kansan”. Aabraham lähti Harranista ja otti mukaansa vaimonsa Sarahin, veljenpoikansa Lootin ja ”kaiken omaisuuden, joka heille oli kertynyt, sekä koko heidän Harranissa asuvan kansansa”. Saavuttuaan Kanaanin maahan Jumala ilmestyi Abrahamille ja sanoi: ”…sinun jälkeläisillesi minä annan tämän maan.” (1. Moos. 12:5, 7).

Kanaanin nälänhädän[10] aikana Aabraham joutui lähtemään etelään, Egyptiin. Kun vaikeat ajat olivat ohi, Aabraham palasi takaisin. Hän salli anteliaasti veljenpoikansa Lootin asettua Jordanin hedelmälliseen laaksoon. Aabraham itse asettui asumaan Kanaanin maille, jotka näyttivät pahimmalta Harranissa. Jumala sanoi jälleen Aabrahamille, että hän antaisi hänelle ja hänen jälkeläisilleen koko maan, joka näkyisi ”pohjoisessa, etelässä, idässä ja lännessä”. Vaikka patriarkka oli vielä lapseton, Jumala vahvisti, että Aabrahamin lapsia tulee olemaan lukemattomia: ”Sinun jälkeläistesi laskeminen on yhtä mahdotonta kuin maan tomun laskeminen.” (1. Moos. 13:14, 16.) 

Tuolloin alkoi neljän kuninkaan sota viittä kuningasta vastaan. Voittajat ottivat Sodoman ja Gomorran kaiken omaisuuden ja vangitsivat Sodomassa asuneen Lootin ja veivät häneltä kaiken omaisuuden. Saatuaan tietää asiasta patriarkka aseisti 318 ihmistä, jotka olivat syntyneet hänen talossaan, ja voitti viholliset ja vapautti Lootin kaikkine omaisuuksineen sekä Sodoman kuninkaan ihmiset ja omaisuuden. Palattuaan voittajana Aabraham sai siunauksen Melkisedekiltä – Salimin kuninkaalta ja Korkeimman Jumalan papilta. Melkisedek ”toi leipää ja viiniä”, ja Aabraham antoi hänelle ”kymmenesosan kaikesta” (1. Moos. 14:18, 20.) 

Raamatussa Aabraham toimii myös puolustajan roolissa. Jumala ilmoitti Aabrahamille, että hän aikoi tuhota Sodoman ja Gomorran, jotka muhivat paheessa. Aabraham otti Jumalalta lupauksen, että Sodoma säilyisi vahingoittumattomana, jos sieltä löytyisi vähintään kymmenen vanhurskasta miestä. Kaupunki kuitenkin tuhoutui, mutta kaksi enkeliä oli varoittanut Lootia tulevasta katastrofista, ja hän onnistui välttämään kuoleman.” Huolimatta Jumalan toistuvasta lupauksesta moninkertaistaa Aabrahamin siemen, kymmenen Kanaanissa vietetyn vuoden jälkeen Sara oli edelleen hedelmätön. Tuon ajan tavan mukaisesti hän ehdotti miehelleen, että tämä menisi naimisiin heidän palvelijansa Agarin kanssa, jotta Agar synnyttäisi hänelle lapsen. Pian Agar synnytti pojan, Ismailin. Kun kolmekymmentä vuotta oli kulunut ja Aabraham oli yhdeksänkymmentäyhdeksän ja Sara yhdeksänkymmentä, Jumala ilmestyi patriarkan eteen El Shaddain – Kaikkivaltiaan Jumalan – nimellä: ”ollakseen sinun Jumalasi ja sinun jälkeläistesi Jumala sinun jälkeesi” (1. Moos. 17:7, 19). 

Hän ilmoitti, että ensi vuonna tähän aikaan Saralle syntyisi poika Iisak ja että Iisakista – ei Ismailista – tulisi isänsä perillinen. Juuri niin kuin Jumala lausui, ”Saara tuli raskaaksi ja synnytti Aabrahamille pojan hänen vanhoilla päivillään.” 

(1. Moos. 21:2.) Patriarkan vaikein haaste oli kuitenkin vielä edessä. Jumala määräsi hänet uhraamaan ainoan poikansa – kauan odotetun perillisen – yhdellä Moorian maan vuorista. Kolmen päivän tauon jälkeen Aabraham teki alttarin, pani Iisakin polttopuiden päälle ja nosti veitsensä antaakseen pojalle iskun. Juuri sillä hetkellä Jumalan enkeli kutsui häntä: ”Älä koske poikaan. Älä tee hänelle mitään. Nyt minä tiedän, että sinä pelkäät Jumalaa, koska et ole kieltänyt minulta poikaasi, ainoaa poikaasi” (1. Moos. 22:12).  Jumalalle uhrattiin oinas, ja Jumala vahvisti lupauksensa Aabrahamin kanssa.

Saran kuoleman jälkeen Aabraham nai Keturahin, joka antoi hänelle kuusi poikaa. Huolehdittuaan pojistaan Aabraham antoi ”kaiken, mitä hänellä oli, Iisakille” (1. Moos. 25:5). Aabraham kuoli 175-vuotiaana, ja hänet haudattiin Sarahin viereen Machpelan luolaan, jota juutalaiset, kristityt ja muslimit – kaikki, jotka laskevat alkuperänsä Aabrahamista – kunnioittavat.Vahvojen siteidensä Jumalaan ja esimerkillisen uskonsa ansiosta Aabraham, kuten sekä kristillisissä että muslimien pyhissä kirjoituksissa todetaan, ansaitsi oikeuden kutsua itseään Jumalan ystäväksi (”al-Khalīl” Koraanissa, 2. Aikakauskirja 20:7, Jesaja 41:8). Kuten apostoli Paavali sanoi Roomalaiskirjeessä, hän on isä paitsi juutalaisille myös ”kaikille niille, jotka uskovat” (Roomalaiskirje 4:11). Muslimit (ne, jotka väittävät polveutuvansa Aabrahamista Ismailin kautta) kunnioittavat patriarkkaa enemmän kuin muita raamatullisia henkilöitä. Jerusalemin vanhassa kaupungissa Jaffan portilla on kyltti – ote Koraanista: ”Ei ole muuta jumalaa kuin Allah ja Aabraham – Hänen rakastettunsa.”[11][11].


Melchior (1. vuosisata eKr.)

Matteuksen evankeliumin mukaan kolme tietäjää: Balthasar (Kuthumin inkarnaatio), Melkior (Moryan inkarnaatio) ja Caspar (Djwal Kulhin inkarnaatio) tulivat Betlehemin juutalaisten luo ja antoivat vastasyntyneelle Jeesus-lapselle lahjojaan: kultaa, suitsuketta ja mirhaa – lahjoja, jotka tavallisesti annettiin kuninkaille, papeille ja profeetoille.


Arthur, Englannin kuningas (5 jKr.)

Kuningas Arthur oli legendaarinen brittien johtaja viidennellä vuosisadalla jKr. Hän tuhosi saksilaiset valloittajat ja oli päähenkilö brittiläisessä eepoksessa ja lukuisissa ritarillisissa romaaneissa[12].

Vanhan Englannin mytologiassa ei ole hienompaa ajanjaksoa kuin kuningas Arthurin ja hänen jalojen ritariensa valtakauden aika, jolloin synkän keskiajan keskellä nousi jalous ja epäitsekäs omistautuminen kruunulle ja maalle. Voidaan sanoa, että kuningas Arthurin aika oli Britannian historian alkupiste.

Kuningas Arthurin elämän tarkat päivämäärät ovat tuntemattomia, mutta tarinoita hänen elämästään on kuitenkin kirjattu historiaan sekä koko Länsi-Euroopan legendoihin. Ensimmäinen maininta kuningas Arthurista ajoittuu kuudennelle vuosisadalle, jolloin kuningas Uther Pendragon kuoli jättämättä kruununperillistä.

Muiden lähteiden mukaan kuningas Arthur oli Britannian suuren kuninkaan Uther Pendragonin ainoa poika. Kuningatar Igraine synnytti poikansa Arthurin, jonka kohtalona oli tulla Englannin suureksi hallitsijaksi. Kenties hovin juonittelujen välttämiseksi kuninkaallisen perillisen syntymä salattiin kuninkaalliselta hovilta. Poika annettiin salaa Merlin viisaalle, alkemistille ja taikurille (Saint Germainin ruumiillistuma) kasvatettavaksi. Merlin tiesi hovin juonittelusta ja tunsi henkilöitä, jotka haaveilivat vallan kaappaamisesta ja laillisen perillisen syrjäyttämisestä. Utherin kuoleman jälkeen Merlin paljasti 12-vuotiaalle (tai toisten lähteiden mukaan 16-vuotiaalle) kruununperijälle salaisuuden ja opetti hänelle sotataidon yksityiskohdat, joiden avulla Arthurin oli määrä valloittaa maa.

Ratkaistakseen kysymyksen siitä, kenestä tulisi uusi kuningas, Merlin sai aikaan sen, että Lontoon katedraalin pihalle ilmestyi suuri neliönmuotoinen kivi, jossa oli teräksinen ahjo. Miekka iskettiin ahjoon. Kivessä oli merkki: ”Se, joka vetää miekan pois ahjon reunasta, on oikeutetusti koko Englannin kuningas.” ”Koe miekalla paljastaa sielun voiman, joka on vapaa orjallisesta kiinnittymisestä aineellisiin esineisiin. Kivi ja ahjo ovat tämän sielun symboleja. Tämä on todiste kuninkaiden Jumalallisesta oikeudesta – vain se, jolla on Kristuksen tietoisuudessa merkittävimmät saavutukset, ansaitsee hallita…”[13] Ritareita ja sotureita, kuninkaita ja aatelisia saapui kaikkialta läntisestä maailmasta, mutta vain Artur, 12-vuotias poika, sai miekan esiin. Canterburyn arkkipiispa kruunasi hänet Englannin kuninkaaksi. Eräässä taistelussa Sir Pellinoren kanssa Arthur rikkoi miekan, jonka hän sai kivestä, ja Merlin lupasi kuninkaalle uuden miekan Excaliburin, jonka Avalonin haltiat takoivat erityisesti häntä varten. 

[14] Miekka Excaliburilla oli voima tappaa ilman  erehtymättä, mutta yhdellä ehdolla – terä oli paljastettava vain hyvän asian puolesta, ja kun sen aika koittaa, Arthurin oli palautettava miekka Avaloniin.” Tultuaan Britannian kuninkaaksi Arthur nai Guineveren (muissa lähteissä Gwenevere) – kuningas Leodegranceen kuuluvan tyttären, jonka Arthur oli kerran pelastanut. Vastanaineet elivät onnellisina Camelotissa.  Arthurin jalon vallan aikana Britannia eli 12 vuotta rauhallista elämää. Arthur keräsi hoviinsa valtakunnan rohkeimmat ja uskollisimmat ritarit – Lancelotin, Gawainin, Galahadin, Percivalin jne. Eri lähteet väittävät, että ritarien kokonaismäärä oli 100-150 henkeä. Ritarineuvostoa varten tehtiin pyöreä pöytä, jotta kukaan ei tuntisi itseään ensimmäiseksi tai viimeiseksi ja jotta kaikki olisivat tasavertaisia keskenään ja kuninkaan edessä. Kirjassa ”Ascended Masters and Their Retreats” Mark ja Elizabeth Prophet kertovat, että pyöreän pöydän ritarit ja hovin emännät olivat Suuren Valkoisen Veljeskunnan salaisen koulun vihittyjä oppilaita, jotka jatkoivat Crotonessa sijainneen pythagoralaisen koulun ja Qumranissa sijainneen Esseniläisten kommuunin perinteitä. He usein kunnioittivat ja vartioivat Veljeskunnan perimmäistä totuutta, jonka hovimaagi ja kuninkaan neuvonantaja Merlin oli paljastanut heille. Ritarien turnaukset olivat keino osoittaa heidän sielujensa henkisten saavutusten taso. Arthur johti ritareitaan etsimään Pyhää Graalin maljaa – maljaa, josta Jeesus joi viimeisellä ehtoollisella.

Camlannin kuumassa taistelussa Arthur haavoittui kuolettavasti. Sen jälkeen tarinan mukaan kolme salaperäistä kuningatarta laskivat Arthurin veneeseen ja veivät hänet Avalonin saarilaaksoon. Joidenkin legendojen mukaan keskiajan Englannin jaloimman kuninkaan kaunis tarina tuskin on ohi. Tällä hetkellä Arthur vain uinuu, valmiina heräämään henkiin ja pelastamaan Britannian todellisen vaaran sattuessa. Hänen haudassaan Glastonburyn katedraalissa olevassa hautakirjoituksessa lukee: ”Hic jacet Arthurus rex quandam rexque futurus” (Täällä makaa Arthur, kuningas, joka oli ja kuningas, ja  joka tulee olemaan)[15].


Radonežin Sergius (1314 – 1392) 

Radonežin Sergius on Venäjän ortodoksisen kirkon Pyhimys, Kolminaisuuden luostarin (nykyisin Pyhän Sergiuksen kolminaisuuden Lavra) perustaja ja Pohjois-Venäjän luostarikunnan uudistaja. Hän syntyi Rostovin (Suuren) kaupungissa vuonna 1314, Venäjän synkkinä aikoina, jolloin maa kärsi mongolien ikeen aiheuttamista tuhoista. Tämä Vorfolomejiksi kastettu Venäjän tuleva puolustaja osoitti pyhyyden ihmeitä syntymästään lähtien. Keskiviikkoisin ja perjantaisin vastasyntynyt paastosi ja kieltäytyi äidinmaidosta. Poikavuosinaan hän vietti kaiken vapaa-aikansa rukoillen.” Näin kertoo Helena Roerich pyhästä Sergiuksesta[16].

Kunnianarvoisen Sergiuksen elämäkerrasta tiedämme, että jo teini-iässä hänessä ilmeni erakon ja munkin piirteitä. Tiedämme myös hänen tapaamisestaan vanhan miehen kanssa, joka selvitti hänen vanhemmilleen monia merkkejä, jotka liittyivät heidän poikansa syntymään. Vanhus sanoi, että heidän poikansa on ”tuleva Pyhän Kolminaisuuden kodiksi, jotta monet ymmärtäisivät Jumalalliset testamentit.” Kun Bartolomeus (Pyhän Sergiuksen kastenimi – kääntäjä) oli ohittanut nuoruusvuodet ja hänen kypsynyt ruumiinsa kesti eristäytyneen elämän vaikeudet, hän pystyi toteuttamaan vaalimansa haaveen: Bartolomeus valitsi yhdessä veljensä Stephanin kanssa tiheässä metsässä kukkulan, jota kutsuttiin nimellä Makovets ja joka sijaitsi lähellä Konchura-jokea. Myöhemmin sinne ilmestyi kunniakas Kolminaisuuden luostari. Sinne veljekset asettuivat ja rakensivat kaksi hirsitaloa, toisen kirkkoa ja toisen asumista varten. Näin salaperäisen Schemamonkin voimakas ennustus alkoi toteutua. Stephan ei kuitenkaan kestänyt eristäytyneen elämän vaikeuksia ja lähti toiseen luostariin. Bartholomeus jäi yksin. Aluksi vanha munkki Mitrofan piipahti silloin tällöin jumalanpalveluksissa. Sitten kului päiviä, kuukausia ja vuosia täydellistä yksinäisyyttä. Alkoi vajoaminen autiuden synkkään hiljaisuuteen. Epäilemättä tämä oli vaikeinta aikaa, joka vaati valtavia henkisiä ja ruumiillisia voimia. Huhut hänen askeettisesta elämästään levisivät pian ympäriinsä, ja ihmiset alkoivat vierailla hänen luonaan etsien rakentavaa opetusta ja neuvoja kaikissa elämänasioissa. Nuori askeetti ei päästänyt ketään menemään ilman lohduttavia hyväksynnän ja kehotuksen sanoja.

Lopulta ne, jotka halusivat seurata häntä hänen sankarillisuudessaan, tulivat hänen luokseen ja pyysivät, että heidät hyväksyttäisiin opetuslapsiksi. Sergius tutki läpikotaisin heidän motiivinsa ja sielunsa. Hän ei koskaan hylännyt niitä, jotka etsivät sankaruutta vilpittömästi, ja varoitti heitä vain eristäytyneen elämän vaikeuksista ja peloista, jotka valtasivat uudet tulokkaat.” Kun kaksitoista opetuslasta oli kokoontunut Sergiuksen luokse ja kaksitoista selliä oli rakennettu, alueen ympärille pystytettiin korkea aita. Aidassa oli portti ja se suojasi heitä villieläimiltä. Eremittien elämä sujui rauhallisesti heidän vasta varustetussa majapaikassaan. kunnianarvoisa Sergius oli esimerkki kaikesta mahdollisesta työstä ja sankaruudesta – hän kantoi vettä veljeskunnalle, jauhoi jyviä kivimyllyllä, leipoi Hostioita, valmisti kvassia, pyöritti kirkonkynttilöitä, räätälöi ja ompeli vaatteita ja jalkineita. Hän työskenteli veljeskunnan hyväksi, kuten Epifanius Viisas sanoi, “kuin ostettu orja”. Sergius käytti kesällä ja talvella samoja vaatteita; hän ei pelännyt kylmää eikä kuumuutta. Aliravitsemuksestaan huolimatta hän oli hyvin vahva ja “oli voimaa kahta ihmistä vastaan”; hän oli myös pitkä. Palveluksissa hän oli ensimmäinen. Jumalanpalvelusten välissä hän otti käytäntöön sellissä rukoilemisen, puutarhatyön, ompelun, kirjojen uudelleenkirjoittamisen ja jopa ikonien maalaamisen.

Todistajat keräsivät lukuisia todisteita pyhimyksen tekemistä ihmeistä. Hän herätti kuolleita henkiin ja paransi sairaita. Sokeat saivat näkönsä takaisin vain hänen kätensä kosketuksesta. Kun luostari kasvoi ja sen vesivarat olivat vähissä, Sergiuksen rukouksen jälkeen syntyi voimakas lähde lähelle luostaria. Lähde on yhä siellä ja parantaa monia ihmisiä. Pyhä Neitsyt Theotokos ja Äiti Maria ilmestyivät yhdessä kahden apostolin kanssa Sergiuksen eteen ja neuvoivat askeettista pyhimystä.Kunnianarvoisen Sergiuksen kuoleman jälkeen eristäytynyt elämä levisi laajalti moskovalaisessa Venäjällä. Kunnianarvoisen Sergiuksen opetuslapset ja “keskustelukumppanit” perustivat noin neljäkymmentä uudentyyppistä luostaria, kun taas opetuslasten opetuslapset perustivat kuusikymmentä muuta luostaria. 1400- ja 1500-luvuilla kaikissa Pohjois-Venäjän metsissä asui erakoita, hengellisiä lapsia ja kunnianarvoisen Sergiuksen jäljittelijöitä. He kehittivät maanviljelyä, talonrakentamista, vakiinnuttivat kaupankäynnin ja tekivät hengellisestä kulttuurista valtiollisen organisaation perustan.

Tämä Sergiuksen askeettinen elämä, joka omalla esimerkillään toteutti korkeaa moraalista opetusta elämässä, merkitsi uutta aikakautta Venäjän maan elämässä. Uusien ankaran askeettisen elämän asuinpaikkojen ja koulujen laajamittaisen perustamisen ansiosta kansan moraali kohosi merkittävästi. Tällaisten Luostareiden ympärille syntyneet kokonaiset asutuskeskukset ja esikaupunkialueet osoittivat  jatkuvaa esimerkiä ylevästä luopumisesta ja epäitsekkäästä lähimmäisen palvelemisesta. Kun mongoliarmeija oli hyökkäämässä uudelleen Venäjälle  vuonna 1380, Sergius siunasi ruhtinas Dmitrin taisteluun tataari kaania Mamaista vastaan Kulikovon kentällä. Koska Sergius kykeni ennustamaan tulevaisuutta, hän ennusti Venäjän armeijan voiton.Agni-joogan Facets of Agni Yoga -teoksessa kerrotaan Sergiuksesta: “Hän tarttui Venäjän maan historian käännekohtaan ja ohjasi sen virran oikeaan suuntaan, kun hän otti suuren vastuun Kulikovon kentän taistelun tuloksesta. Hän antoi siunauksensa ruhtinas Dmitrille ja hänen armeijalleen. Hänen täytyi tuntea ja ymmärtää käännekohta ja uhrata hengellinen arvovaltansa historian mittakaavassa. Ja hän teki sen… Hän osallistui aktiivisesti Moskovan valtion asioihin ja auttoi ruhtinasta neuvoillaan. Hänen luostarinsa oli niin sanotusti hengellinen keskus kansalle, joka pyrki vapautumaan tataarien ikeestä. Sergiusta ei suotta kutsuttu “Venäjän maan Johtajaksi”[17].

Kunnianarvoisa Sergius kuoli seitsemänkymmentäkahdeksan vuoden ikäisenä. Kun hänen arkkunsa avattiin kolmekymmentä vuotta hänen hautaamisensa jälkeen, todistajat näkivät hänen katoamattoman pyhäinjäännöksensä, joka huokui tuoksua. Jopa vainajan vaatteet olivat vahingoittumattomat, vaikka arkku oli ollut vedessä jo jonkin aikaa.Radonežin kunnianarvoisa Sergius oli Venäjän kansan hengellinen johtaja; Helena Roerichin mukaan hän oli itse asiassa “Venäläisen hengellisen kulttuurin luoja.” Helena Roerich kirjoitti: “Sergiuksen elämän ydin ei ollut ulkoisessa kirkollisuudessa, vaan hänen erittäin moraalisessa kasvatuksellisessa vaikutuksessaan aikalaisiinsa”. Asettamalla tiukat säännöt hän toi kuria tuon ajan villeihin temperamentteihin. Hän loi kansakunnan luonteen, jolla hän vakiinnutti valtion vallan. Historiasta tiedämme, miten kaoottisessa tilassa kansakunnan henki oli mongolien ikeen aikana ja miten rähisevässä tilassa sen ruhtinaat taistelivat toinen toistaan vastaan. Tarvittiin tiukka koulu ja suitset, joiden välineet oli saatava lähimmistä ja helpoimmin lähestyttävistä käsitteistä. Tarvittiin symboleja. Tarvittiin formalismia, jotta tietoisuus voisi kasvaa ulos lapsenomaisesta tilastaan. … Sergiuksen muisto ei koskaan kuole, sillä suuri on se Hengen magneetti, jonka hän on istuttanut Venäjän kansan sieluun. Hengellisyyden kehittymisen historia Venäjän sielussa ja Venäjän maan yhdentymisen ja rakentamisen alku liittyivät kiinteästi tähän suureen askeettiin.”[18].


Akbar Suuri (1542 – 1605)

Akbar, Jalal ud-din Muhammad (Akbar Suuri) on kolmas šaahi Suurten mogulien, Timuridien, dynastiassa, Baburin pojanpoika, Tamerlanin suora jälkeläinen.[19]

1500-luvulla ulkomaiset valloittajat käytännössä valloittivat Intian mogulivaltakunnan. Vuonna 1556, kun Akbar Jalal ud-din Muhammad peri valtaistuimen, oli aikoinaan valtavasta valtakunnasta jäljellä vain pääkaupunki Delhi. Erinomainen nuori keisari Akbar, joka ei ollut kruunajaisissaan täyttänyt vielä neljäätoista vuotta, lähti kruunajaistensa hetkellä valloittamaan valtakuntaansa takaisin. Hänet tunnettiin koko maailmassa nimellä Akbar Suuri – mahtavin kaikista mogulien keisareista.  Keisari Akbarilla oli erinomainen fyysinen kestävyys, mikä vaikutti hänen poikkeukselliseen sotilaalliseen menestykseensä. Hän pystyi kulkemaan hevosella 240 mailia (386 kilometriä – kirjailija on todennut) 24 tunnissa saadakseen vihollisen yllätetyksi. Suurin osa hänen pitkästä valtakaudestaan keskittyi Pohjois-Intian kapinallisruhtinaiden valloittamiseen ja rauhan edistämiseen perustamalla vahvoja paikallisia ruhtinaskuntia. Akbar laajensi valtionsa rajoja valloitettuaan Pohjois-Indian, mukaan lukien Kashmirin, Gujaratin ja Hindu-joen maat. Hän osoittautui paitsi hyväksi sotilasjohtajaksi ja urheaksi soturiksi myös viisaaksi poliitikoksi, joka pyrki mahdollisuuksien mukaan välttämään verenvuodatusta ja saavuttamaan tuloksia rauhanomaisilla neuvotteluilla, liittolaisuuksilla ja dynastioiden välisillä avioliitoilla.

 Vuonna 1574 Akbar oli saanut valmiiksi valtionsa yleisen alueellisen muodonmuutoksen, ja hän aloitti sisäiset uudistukset. Näiden uudistusten tavoitteena oli voimakkaan keskitetyn valtion luominen oikeudenmukaisuuden ja asukkaiden tasa-arvon pohjalta. Ensinnäkin hän vahvisti armeijan valvontaa, toteutti valtion uuden hallinnollisen jaon ja perusti yhtenäisen verojärjestelmän. Verouudistus perustui tiukkoihin kirjanpitosääntöihin, jotka estivät virkamiehiä anastamasta ja kavaltamasta verorahoja. Verouudistuksen rinnalla säädettiin laki, jonka mukaan ihmisiä ei verotettu huonon sadon ja nälänhädän aikana ja että sekä raha- että viljalainoja annettiin. Akbar poisti tämän veron sillä perusteella, että se oli islamin vastainen ja nöyryytti hindukansaa. Koko valtakunnassa otettiin käyttöön yhtenäinen pituus- ja painonmittausjärjestelmä sekä yhtenäinen aurinkokalenteri (joka perustui Ulugbekin taulukoiden tietoihin). Shah kiinnitti erityistä huomiota kauppaan, jopa yhtä paljon kuin eurooppalaiset. Pyrkiessään laajentamaan mogulien valtakunnan ylivaltaa Intiassa ja voittamaan hindukansan puolelleen Akbar osoitti tärkeitä virkoja valtiossa ja armeijassa hindulaisille radžoille. Akbar edisti myös tiedettä ja taidetta ja keräsi ympärilleen parhaat tiedemiehet, runoilijat, muusikot ja taiteilijat. Hänen lähin työtoverinsa, vissiiri Abu al-Fazal ibn Mubarak, oli hyvin koulutettu ja puhui monia kieliä. Hän kokosi muistiinpanoja Akbarin hallinnosta. Akbarin valtakaudella perustettiin taidekoulu ja kerättiin laaja kirjasto, johon kuului yli kaksikymmentäneljätuhatta nidettä. Vuonna 1569 Agran laitamilla aloitettiin uuden pääkaupungin, Fatehpur Sikrin (Voiton kaupunki), rakentaminen. Pian siitä tuli Intian vauras kulttuurikeskus, joka oli nykyistä Lontoota suurempi.

Akbarin päätehtävänä oli sovittaa yhteen eri kansat, jotka asuttivat hänen kasvavaa valtakuntaansa. Hän kohteli kaikkia kansalaisia tasavertaisesti ja salli kaikkien uskontojen harjoittamisen. Uuteen pääkaupunkiin rakennettiin kaunis rakennus, jossa oli majesteettinen kupoli. Siellä järjestettiin uskonnollisista aiheista käytyjä kiistoja, joihin Akbar itse osallistui aktiivisesti. Yhdessä Abu al-Fazalin kanssa hän kehitti niin sanotun “jumalallisen uskon” perustan, jossa yhdistettiin elementtejä hindulaisuudesta, zarathustralaisuudesta, islamista ja osittain myös kristinuskosta. Akbarilla oli tapana sanoa: Akbar sanoi: “Uskokaa vain siihen, mikä on totta ja minkä järki hyväksyy.” Hän halusi osoittaa, että on olemassa vain yksi oikea Jumala ja että eri uskonnot ovat vain erilaisia polkuja lähestyä häntä. Hovissa järjestettiin erityinen osasto. Osasto teki käännöksiä erilaisista uskonnollisista teksteistä osoittaakseen ihmisille kaikkien uskontojen yhteiset piirteet, jotta ihmiset voisivat luopua vihamielisyydestä ja fanaattisuudesta. Hänellä oli tapana sanoa: “Monet typerykset, perinteiden fanaatikot, hyväksyvät esi-isiensä tavat järjen käsikirjaksi ja tuomitsevat näin itsensä häpeään.” Akbar huomautti monista barbaarisista tavoista, kuten varhaisista avioliitoista, leskien itsensä polttamisesta jne. Akbar yritti vakiinnuttaa “jumalallisen uskon” uudeksi, koko Intialle yhteiseksi uskonnoksi, mutta ei koskaan pakottanut ketään noudattamaan mitään uskontoa. Hän luotti aina järkeen ja ihmisten vapaaseen tahtoon. Suvaitsevaisuus oli hänelle ominainen piirre. Hän ei koskaan tukenut kultteja eikä tapoja uskoen, että “Jumalaa on palveltava puhtailla teoilla ja ajatuksilla”.

Kuitenkin, kuten ihmiskunnan historiassa on usein käynyt, juuri parhaat yritykset aiheuttavat väärinkäsityksiä ja leppymätöntä vihamielisyyttä. Vuosina 1580-82 puhkesi merkittävien feodalistien kapina Akbarin uudistuksia vastaan. Kapinallisten päämotiivi oli “luopuja hallitsijan valtaistuimelta syrjäyttäminen”. Kiihkoilijoiden pysähtynyt tietoisuus ei voinut hyväksyä suvaitsevaisuuden politiikkaa ja veljellistä suhtautumista muiden uskontojen edustajiin. Kapina kukistui. 1605 Akbar kuoli oltuaan valtion johdossa viisikymmentä vuotta. Akbarin aikana valtava valtakunta saavutti loiston, jota se ei ollut nähnyt koskaan ennen häntä eikä hänen jälkeensä. Akbarin jatkuva huolenpito määräsi maan vaurauden ja hyvinvoinnin. Kun Akbarin poika Jahangir peri valtaistuimen, hän hylkäsi isänsä uudistukset, erityisesti uskonnollisen suvaitsevaisuuden osalta, ja valtakunta hajosi nopeasti. Akbarin pojanpoika Shah Jahan (Mestari Kuthumin inkarnaatio) peri vain pienen hallitsemattoman valtakunnan. Hän kuitenkin ravitsi suurta rakkautta isoisänsä kulttuuriperintöä kohtaan. Suurimpana mogulirakentajista Shah Jahan antoi Intialle Taj Mahalin ja sen myötä rakkaustarinan, joka on intialaisten sydämille kaikkein rakkain.

Akbarin seuraavat sanat kuulostavat hänen elämänsä päätelmältä: “Olen onnellinen, koska pystyin soveltamaan pyhää Opetusta elämään, antamaan ihmisille vaurautta ja asettamaan varjoon vihollisia.” Hänet muistetaan historiassa nimellä Akbar Suuri – viisas hallitsija, joka yhdisti kansoja ja jonka ajatus kaikkien uskontojen yhtenäisyydestä on säilynyt vuosisatoja. [20]

Elena Ilina
Irina Korotejeva

[1] Mahatma (sanskrit) – kirjaimellisesti Suuri Sielu. Adepti, joka on vihkimyksen korkeimmalla tasolla. Pali-kielellä – Arhat.
[2]  H.P. Blavatskyn laatimasta Teosofisesta sanakirjasta.
[3] Ibidem.
[4] Puranat Moryan ja Kuthumin dynastioista H.P. Blavatskyn kirjasta The Himalayan Brothers. Moskova: Sfera, 1999 (venäjäksi, julkaisematon).
[5] Wachtmeister C., Reminiscences of H.P. Blavatsky and “The Secret Doctrine”. Lontoo: Theosophical Publishing Society; New York: The Path, 1893, sivut 56-58. 
[6] “Rajputanan Maagikot, joiden sanotaan omistavan joitakin maanalaisia kirjastoja, ovat Intiassa samankaltaisessa asemassa kuin eurooppalaiset feodaaliparonit keskiajalla. Nimellisesti he ovat riippuvaisia joistakin alkuperäisasukkaiden ruhtinaista tai Britannian hallituksesta, mutta tosiasiassa he ovat täysin riippumattomia. Heidän linnansa on rakennettu korkeille kallioille, ja sen lisäksi, että niihin on luonnostaan vaikea päästä sisään, niiden omistajat ovat kaksin verroin saavuttamattomissa sen vuoksi, että jokaisessa tällaisessa linnassa on pitkiä salakäytäviä, joiden salaisuus periytyy perinnöllisesti isältä pojalle… Mikään kidutus ei koskaan saisi omistajia paljastamaan salaisuutta sisäänkäynneistä, mutta joogit ja vihityt adeptit tulevat ja menevät vapaasti.” (Muistiinpano H. P. Blavatskyn kirjasta From the Caves and Jungles of Hindustan.)
[7] Blavatsky H. P. From the Caves and Jungles of Hindustan. Lontoo: Theosophical Publishing Society, 1892. Saatavilla osoitteessa: http://blavatskyarchives.com/theosophypdfs/blavatsky_from_the_caves_and_jungles_of_hindostan_1892.pdf
[8] Suvussa oli laikaalinen munkki, joka oli omistautunut selibaatille syntymästään lähtien ja jonka oli opittava siddhi – teurgian eli valkoisen magian ja thaumaturgian tiede. (H.P. Blavatskyn huomautus kirjassa From the Caves and Jungles of Hindustan.)
[9] Fosdick Z.G. My Teachers. (Moskova: Sfera, 1998) 800s (venäjäksi, julkaisematon).
[10] Kaanaan – Raamatun aikana tämä oli maa, joka sijaitsi Eufrat-joen luoteiskaaren länsipuolella ja Jordaniasta Välimeren rannalle. Myöhemmin tällä alueella sijaitsi muinainen maa, Foinikia. Nykyisin se on jaettu Syyrian, Libanonin, Israelin ja Jordanian kesken. Kaanaan on kuuluisa siitä, että se on “Lupauksen maa”. Jumala Jahve lupasi antaa nämä maat perinnöksi Aabrahamin jälkeläisille. (Wikipedia, venäjäksi.)
[11] Mark L. Prophet ja Elizabeth Clare Prophet. The Masters and their Retreats, Corwin Springs, Montana: Summit University Press, 2003. 
[12] Wikipedia
[13] Mark L. Prophet ja Elizabeth Clare Prophet. The Masters and their Retreats, Corwin Springs, Montana: Summit University Press, 2003.
[14] Kelttien mytologiassa paratiisisaari läntisillä merillä.
[15] Arthur, Englannin kuningas. Vestnik Svetan (Valon lähettiläs) Saatavilla osoitteessa: http://www.vestniksveta.ru/index/artur/0-11 (venäjäksi, julkaisematon).
[16] Lisämateriaali on koottu N. Jarovskajan (H.I. Roerich) esseen “St. Sergius of Radonezh” pohjalta (kokoelmassa A colour of St. Sergius