Pallas Athene, suuri Jumalatar Äiti, Karmallisen Neuvoston Jäsen

      Kommentit pois päältä artikkelissa Pallas Athene, suuri Jumalatar Äiti, Karmallisen Neuvoston Jäsen


Pallas Athene, suuri Jumalatar Äiti

Pallas Athene on maailman  korkeimman kaikki-voittavan voiman edustaja, yksi antiikin Kreikan arvostetuimmista jumalattarista ja yksi kahdestatoista Olympian vuoren Jumalista. Häntä palvottiin tiedon, taiteen ja käsityön ja sorturien Jumalattarena ja kaupunkien ja valtioiden, tieteiden sekä taiteiden, älykkyyden ja nerokkaan taidon suojelijana.

Pallas Athenen kuva herättää monissa tutkijoissa aitoa kiinnostusta, jotka väittelevät hänen tekojensa myyttien pyhistä merkityksistä, hänen nimestään ja ominaisuuksistaan.

Athene erottuu muista Kreikan Jumalista. Toisin kuin muut nais-jumalat, hän on pukeutunut haarniskaan, hänellä on keihäs kädessään ja hänellä on pyhiä eläimiä seuranaan.
Hänen kuvansa perinteiset ominaisuudet ovat:
· Kypärä (yleensä korinttilainen – korkealla harjalla)
· Vuohennahalla peitetty egidi (kilpi), jota koristaa Medugan, Gorgonin pää
· Jumalatar Nike saattajana
· Oliivi, muinaisten kreikkalaisten pyhä puu
· pöllö 
· käärme 

Mitkä ovat näiden ominaisuuksien symboliset merkitykset?
Kypärä ja kilpi – Athene on soturien suojelija, monet tulkitsevat näitä perinteisiä militaristisia symboleita miesten ja naisten tasa-arvon symboleina sekä sotataidon symboleina, koska Athene on oikeudenmukaisen sodan jumalatar.
Nike – muinaiskreikkalaisessa mytologiassa oleva siivekäs Voiton Jumalatar seuraa Pallas Athenea.  Nike on usein onnistuneiden tulosten tai jonkin onnellisen lopputuloksen symboli.
Oliivi – Tämä pyhä puu on viisauden symboli. Uusplatonistinen Porphiri antaa tulkinnan puun symbolista: ”… oliivi, viisauden symboli… Oliivi on Athenen kasvi ja Athena on viisaus. … Koska oliivi on jatkuvasti kukoistava, sillä on tietyt erityispiirteet korkeimmassa asteessa edustaen  sielujen kehitystä  maailmassa….Sillä kesällä oliivin valkoiset lehdet taipuvat ylöspäin, mutta talvella valkoisemmat lehdet taipuvat alaspäin. Tästä syystä myös rukouksissa ja pyynnöissä ihmiset ojensivat oliivin oksia toivoen, että he vaihtavat surullisen vaaran ja pimeyden turvallisuuden  rauhan kohtuulliseen valoon … Näin ollen myös maailmaa hallitsee älyllinen luonne, ja sitä johtaa ikuinen ja jatkuvasti kukoistava viisaus; jonka avulla voittajat palkitaan lopulta elämän urheilullisessa kilpailussa, vaikeista ponnistuksista ja kärsivällisestä sinnikkyydestä. ”[1]
Pöllö – Muinaiskreikkalaisessa mytologiassa pöllö on viisauden ja tiedon symboli, koska linnun luonnollinen käyttäytyminen muistutti helleenejä yksinäisyyttä hakevien filosofien elämäntyylistä ja myös pöllön kykyä nähdä pimeässä symboloi erottelukykyä.
Käärme – on perinteinen viisauden symboli.

Pallas Athene näyttäytyy sankareille muinaiskreikkalaisissa myytteissä ja auttaa heitä suorittamaan  suuria urotöitä. Ketkä ovat sankarit? Hän auttoi Perseusta kukistamaan Medugan Gorgonin, ja auttoi myös Cadmusta voittamaan lohikäärmeen ja tulemaan Thebesin kuninkaaksi. Hän oli soturin neito, josta tuli Herkulesin suojelija  ja joka auttoi häntä useaan otteeseen. Athene suojeli myös Iliadin ja Odysseian sankareita. Kreikan mytologiassa on monia sellaisia esimerkkejä.

Ketkä ovat sankarit?
Sana “sankari” tarkoittaa kirjaimellisesti antiikin kreikan kielellä ”urhea, urhoollinen, johtaja”. Ratkaiseva sana tässä on ”johtaja”, joka johtaa muita, ja voit olla samaan mieltä, että riippumatta siitä kuinka onnekas ja rohkea hallitsija saattaa ollakin, jos häneltä puuttuu viisaus, silloin monet hänen aloitteistaan on tuomittu epäonnistumaan. Viisasta ihmistä ohjaa ajatus, ei kaoottiset ajatukset, kuten usein tapahtuu päivittäisessä elämässämme, vaan pikemminkin ne ajatukset, jotka perustuvat rakkauteen, ts. Jumalalliseen ajatukseen. ”Ihmisen on tiedettävä, kuinka hallita ajatuksiaan.” [2]

Palatkaamme legendaan soturi Jumalattaren syntymästä.Hänen syntymänsä oli epätavallinen. Yleisimmän version kertoo Hesiod ”Theogony” -julkaisussa, jossa todetaan, että Athenen isä oli Zeus – Olympian Jumalien kuningas, joka hallitsi maailmaa, ja hänen äitinsä – Metis (Mêtieta), joka ilmensi viisautta ja oli Zeuksen ensimmäinen vaimo antiikin Kreikan mytologiassa.

Uranus (Taivaan Jumala) ja Gaia (Maan Jumalatar) ennustivat Zeukselle, että hänen vaimonsa synnyttää lapsen, joka syrjäyttyy Zeuksen. Tämän estämiseksi, kun Metis tuli raskaaksi, Zeus tyynnytteli häntä rakkain sanoin ja sitten nielaisi hänet. Tästä syystä Athena syntyi kolmantena päivänä Zeuksen päästä, yhdistäen isänsä ja äitinsä viisauden. Hefaestus, tulen Jumala,  ja Prometheus, yksi Titaanista ja ihmisten puolustaja, auttoivat Athenaa syntymään. Hefaestus osui Zeuksen päähän vasaralla ja Prometheus (hänen nimensä tarkoittaa kirjaimellisesti ”ennakointia” tai “ennustamista”) auttoi Athenan syntymään.

Mikä tarina on allegorisesti?
Herodotus kirjoittaa historiallisessa kokoomateoksessaan: ”Nämä ovat tapoja, joita persialaiset harjoittavat… heidän tapana on uhrata Zeukselle, nousemalla korkeimmalle vuorille. Koko taivaan ympyrää he kutsuvat nimellä Zeus ( Zodiak ) . ”[3] Toisin sanoen Herodotus yhdisti persialaisen Jumalan Ahura Mazdan Zeuksen kanssa, antiikin Kreikan jumalien isän kanssa.

Mark ja Elizabeth Clare Prophet kirjassaan ”The Masters and Their Retreats” [4] kirjoittavat ”Ylösnousseet Mestarit opettavat, että zoroastrianismin ylin Jumala, Ahura Mazda, on Sanat Kumara. Ahura Mazda tarkoittaa ‘Viisas Lordi’ tai ‘Herra, joka lahjoittaa älykkyyttä’. Toisin sanoen Zeus (Ahura Mazda eli Sanat Kumara) on Järjen Jumala, joka yhdessä viisauden (Metiksen) kanssa loi tyttären Pallas Athenen.

Tällainen Jumalattaren epätavallinen syntymä näyttää oudolta. Kuitenkin H. P. Blavatskyn teoksessa Salainen oppi [5] ja erityisesti Dzyanin Kirjan katkelmissa todetaan: “… Tahdosta syntyneet Herrat, joita elämän antava Henki pitää liikkeessä …”

Tämä on tulkinta, joka Tatyana N. Mickushina kirjassa aiheesta: “Salaisen Opin kirjoittajat antavat ymmärryksen ihmiskunnan kehityksestä … Useissa muinaisissa opetuksissa … mainitaan Korkeimmat Henget. … jotka ovat Brahman “ensimmäisiä” – syntyneet Mielen avulla. “[6]

Toisin sanoen, ajatus oli kaikkien asioiden perusperiaate ja Korkeammat Olennot tai Henget syntyivät alun perin sen elämää antavan voiman avulla.

Voimme siis päätellä, että Pallas Athene on Jumalallisen ajatuksen ja Jumalallisen Tahdon tai paikallisen  ajatuksen ruumiillistuma. Tiedämme, että ajatus on energiaa, ja Agni Yoga toteaa, että ”kaikista luovista energioista ajatus pysyy korkeimpana”, siis antiikin kreikkalaiset kunnioittivat Jumalatarta, joka seisoo Zeuksen vieressä. “Jopa maallinen ajatus voi siirtää kiinteitä objekteja – siten voidaan kuvitella Korkeamman maailman ajatuksen luovan voiman laajuutta!” [7]

Pallas Athene on mukana monissa toiminnoissa. Hän ei ole vain soturin Jumalatar, vaan myös käsityön, taiteen ja kaupunkien suojelija; hän on parantaja, tukija ja kutoja. Hän on kaikkialla ja kaikessa, mikä edellyttää ajatuksen läsnäoloa.

Jos muistamme, että legendat eivät syntyneet tyhjästä, niin voimme kuvitella, kuinka valtavan kosminen voiman Jumalatar Athene sai, kun hän yhdisti Metiksen viisauden, Hefaestuksen tulen voimakkuuden ja Prometeuksen ennakoivan voiman. ”Kosminen Hengitys on Avaruuden Tuli. Kaikki kosmiset ilmenemismuodot ovat läpäisseet Tulen ja ihmisen ajatus … on Tulta. ”[8]

Pallas Athene sai erilaisia nimiä, jotka paljastivat jumalattaren tehtävät ja auttavat ihmisiä ymmärtämään hänen merkitystään. Nämä ovat joitain Jumalattaren Athenen nimiä, jotka ilmentävät Jumalallista Viisautta tavalla tai toisella: Areia (vapauttaja), Bulaya (neuvonantaja), Aglavra (kevyt ja eteerinen), Polias (kaupungin suojelija) ja Ergane (käsityöläinen).

Esimerkiksi Homer käytti epiteettiä “Glaukopis” (kreikka: http: //sirius-ru.net/img/raznoe/grek.jpg), tarkoittaen pöllön silmäistä tai kirkassilmäistä. Itse asiassa kuvaukset korostavat usein Jumalattaren suuria, loistavia silmiä. Jopa muinaisissa legendoissa symbolisesti salatut pienet asiat sisältävät suurta viisautta: “Tuli … voidaan havaita vain silmien kautta. Sanat eivät voi ilmaista sitä, kirjoitukset eivät voi ilmaista sitä, sillä sen liekki on ajatuksen sisällä, jota ei voi ilmaista fyysisessä kehossa. Vain silmän linssi voi välittää korkeimman ajattelun kipinöitä. Tietyt silmät voivat havaita kosmisten säteiden kipinöitä, joista tavallinen näkökyky ajattelee olevan vain yksinkertaisesti auringonvaloa. ”[9]

Ei ole yllättävää, että muinaisten kreikkalaisten kannalta Athenen merkitystä pidettiin saman arvoisena Zeuksen kanssa ja joskus hän jopa ylitti Zeuksen.

Kiinnittäkäämme huomiota Jumalattaren tunnetuimpaan toiseen nimeen – Pallas. Legendan mukaan Athene sai toisen nimensä, kun hän voitti vuohen omaisen lentävän jättiläisen Pallant´in, joka halusi tehdä väkivaltaa Athenaa vastaan, kun Titaanit kapinoivat jumalia vastaan. Mutta Jumalatar murskasi jättiläisen, repi hänen ihonsa ja teki siitä oman kilpensä.

Jos purkaamme tämän allegorian, saamme seuraavan tulkinnan:
Ihmisen sisällä henkinen maailma ja fyysinen maailma yhdistyvät. Kun ihminen ilmentää Jumalallista maailmaa itsensä kautta, hänestä tulee jumalan kaltainen, ja kun hän hylkää Jumalan ja sukeltaa aineeseen yhä enemmän, hänestä tulee pedon-kaltainen. Tästä syystä muinaisissa legendoissa (ei vain Kreikassa) puoli-ihmiset –  puoli-pedot esitetään useimmiten villeinä, pahantahtoisina olentoina, jotka eivät osaa hallita itseään ja tuovat siten tuhoa. Esimerkiksi voimme mustaa  kentaurien ja ihmissusien tunnetut legendat. Siksi voitto eläimemme tai lihallisen osan yli itsessämme nostaa näitä olentoja (esimerkiksi viisas kentauri Chiron – sankarien opettaja). Siksi, allegorisesti Athenen voitto jättiläisestä, jolla oli eläimen ominaisuuksia, oli voitto alimmasta aineesta  ja sen käyttö oli Jumalallisessa järjestyksessä.

Tämän seurauksena venäläisen filosofin ja filologin A. F. Losevin mukaan Athene ja kaikki hänen saavutuksensa ovat ikään kuin ne olisivat Zeuksen tarinan suora jatko-osa. Hän on Zeuksen  suunnitelmien ja tahdon suorittaja; Athene on Zeuksen ajatus ilmeten toiminnassa. Hän on kohtalo ja Suuri Äiti-Jumalatar, joka tunnetaan arkaaisessa mytologiassa kaikkien elävien asioiden äitinä ja tuhoajana.

Professori Shelomentseva Z. S. kirjoitti Pallas Athenen pyhästä arvosta esseessä “Athena-Sofia-Menfra”: “Jumalatar Maapallolla, kantaen Jumalallisuutta maailmaamme Jumalallisena Armona. Jumala antoi hänelle paitsi Isän viisauden, mutta myös Hänen suunnitelmansa maalliseen maailmaamme. Athene toimii Jumalallisen viisauden ideologina ja teoreetikkona, johtajana ja järjestäjänä. Hän on viisauden käsityön, oikeudenmukainen sodan ja tarvittaessa liittyy taisteluun ilmaistakseen haarniskallaan  jatkuvaa valmiutta puolustaa Totuutta. ”[10]

Maaliskuun neljännestä,  2005, lähtien monet Ylösnousseet Mestarit ovat antaneet Sanelunsa Lähettilään Tatjana Mickushinan kautta. [11] Tässä on muutama katkelma Pallas Athenen Sanelusta:

… koko maailma on Jumalan lahja teille, sieluillenne, auttaen teitä kehittymään ja tuntemaan itsensä ja ympäröivän maailman.”
(Pallas Athena, 23. kesäkuuta 2014)

”Tuleva aika tulee  hengittää elämää kuvataiteisiin. Uusi sukupolvi pyrkii ilmentämään Jumalallisen maailman malleja fyysisessä tasossa. Ja riippumatta siitä, miten menneisyys tulee vastustamaan, sen aika on lopussa. Uusi tietoisuus, uudet ihmissuhteet ja uusi maailma ovat tulossa! ”
(Pallas Athena, 28. joulukuuta 2011)

”Maailmassanne ei ole esityksiä ja nautintoja, jotka voivat korvata sieluillenne yhteisten luomisen luonnon, elementaalien ja Jumalan kanssa. Ihminen syntyi luodakseen, ja tällä tavalla hän on samanlainen kuin Jumala, mutta ei saadakseen jatkuvasti  loputtomia nautintoja elämästä. “
(Pallas Athena, 14. kesäkuuta 2010)

Nykyään tuskin kukaan kunnioittaa syvästi Pallas Athenea, Totuuden ja Jumalallisen Viisauden Jumalattarena hän on kuitenkin edelleen vartioimassa tätä maailmaa. Siksi haluaisin päättää tämän artikkelin hänelle omistetulla runolla [12]

Artikkeli E.G. Zhurkova

Viitteet:
[1] Porphire, ”Nymfien luolassa, Odysseian 13. kirjassa.” (Englanninkielinen käännös kreikan kielestä, T. Taylor, 1917). Saatavana osoitteessa: http://www.tertullian.org/fathers/porphyry_cave_of_nymphs_02_translation.htm (1917), käännös englanniksi.

[2] Agni-jooga: ”Supermundane, sisäinen elämä”, kirja III, § 647. Saatavana Agni Yoga Society, Inc. http://www.agniyoga.org/ay_frame.html?app_id=AY

[3] Herodotus. Historia yhdeksässä kirjassa. Kirja 1, §131. (Englanninkielinen käännös kreikasta – G. Macaulay). Saatavana: http://www.ellopos.net/elpenor/greek-texts/ancient-Greece/herodotus/default.asp

[4] Mark L. ja Elizabeth Clare Prophet. ”Masters and their Retreats”, Corwin Springs, Montana: Summit University Press, 2003.

[5] Helena P. Blavatsky. Salainen oppi: Tieteen, uskonnon ja filosofian synteesi. Lontoo: Theosophical Publishing Company, 1888.

[6] Tatjana N. Mickushina, kirjassaan ”Good and evil”, joka on yksilöllinen tulkinta Helena P. Blavatsky´n ”Salaisesta opista”. Saatavana osoitteesta Amazon.com/author/tatyana_mickushina

[7] Agni-jooga: ”Aum”, §90.

[8] Agni-jooga: ”Ääretön” I, §372.

[9] Agni-jooga: ”Agni-jooga”, §139.

[10] Shelomentseva Z. S. “Athena-Sofia-Menfra”. Filosofinen ja kulttuurinen essee.

[11] Sanelut ovat saatavilla verkkosivuilla http://sirius-eng.net (englanninkielinen versio) ja http://sirius-ru.net (venäjänkielinen versio).

[12] Leka Karchevskaya, runo ”Dedication”.